Αναμφισβήτητα η ακμή είναι μια ασθένεια στη οποία η κατανάλωση λίπους και ιδιαίτερα κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών επιβαρύνει την κατάσταση και κατά την διάρκεια της εμφάνισης της καθώς και κατά την διάρκεια της θεραπείας της .
Έχει αποδειχθεί μέσω ερευνών ότι η κατανάλωση τροφών πλουσίων σε βιταμίνες Β2,Β3,Β5,Β6, C σε ιχνοστοιχεία όπως Σελήνιο και μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος συμβάλλει
στην αντιμετώπιση της ακμής. H μειωμέ
νη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία εντοπίζ
ονται σε τρόφιμα όπως αρνί, καρύδα, κατσίκι, τηγανητά τρόφιμα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ακμής. Αντίθετα, συστήνεται η αυξημένη κατανάλωση των
μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και οι μαλακές μαργαρίνες.
Τι τρόφιμα μας βοηθούν;
– Να καταναλώνετε άπαχα γαλακτοκομικά.
– Να προτιμάτε την κατανάλωση λευκού κρέατος (γαλοπούλα ,κοτόπουλο, ψάρι) 3 φορές την εβδομάδα.
– Να μην καταναλώνετε κόκκινο κρέας παραπάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα.
– Να μαγειρεύετε με ελαιόλαδο και να προτιμάτε ψητά,στον ατμό ή βραστά και λιγότερο μαγειρευτά φαγητά.
Επιπλέον, η διατροφή των ατόμων που εμφανίζουν ακμή θα πρέπει να είναι πλούσια στις παρακάτω βιταμίνες και ιχνοστοιχεία:
Βιταμίνη Β5 (Παντοθενικό οξύ)
Πήγες : Δημητριακά ολικής αλέσεως, μανιτάρια, καρύδια, σολομός, κοτόπουλο, σιτηρά ολικής αλέσεως
ΒιταμίνηΒ6 (πυριδοξίνη)
Πήγες: Μπανάνα, μοσχάρι, καστανό ρύζι, κοτόπουλο, αυγό, πεπόνι, λάχανο, βρώμη, φιστικιά ,φασόλια, καρύδια, σιτηρά ολικής άλεσης, μαγιά μπύρας.
Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)Πηγές: Μπρόκολο, πεπόνι ,ακτινίδιο, πορτοκάλια,
κόκκινες πιπεριές ,ανανάς κόκκινο γκέιπφρουτ, φράουλες.
ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
ΣελήνιοΠηγές : Οστρακοειδή, καβούρι, αστακός, στρείδια, σιτηρά ολικής άλεσης , κρεμμύδια , ντομάτες.
ΜΕΤΑΛΛΑΨευδάργυρος
Πηγές: Μοσχάρι, αυγά, αρνί, ξηροί καρποί, στρείδια, προϊόντα ολικής άλεσης, γιαούρτι, μαγιά μπύρας.
Comentários